Dinsdag

05 juli

9u30 tot 19u
11/11

Woensdag

06 juli

9u30 tot 19u
13/13

Donderdag

07 juli

9u30 tot 19u
11/11

Vrijdag

08 juli

9u30 tot 19u
11/11

Zaterdag

09 juli

9u30 tot 19u
12/12

Ontdek ook

Bois Jacques en zijn Fox Holes

In het Bois Jacques zijn de resten van de gevechten nog goed zichtbaar. De zelfgegraven holtes in de bodem zijn aangrijpende getuigen van hoe hard de strijd woedde in december 1944 en januari 1945. De Easy Company en andere parachute-eenheden verschansten zich in het Bois Jacques. Ze hadden de taak de Duitse eenheden niet verder naar Bastenaken te laten oprukken. Die waren op enkele honderden meters van hun positie gelegerd. Om zich te beschutten tegen het geweld konden de Amerikaanse soldaten enkel deze ‘vossenholen’ (fox holes) graven. Zo beschermden ze zich tegen vijandelijke beschietingen en bombardementen. Die waren bijzonder dodelijk in het bos omdat ze de bomen uiteenreten.

 

Meer informatie

Bois de la Paix

Het Bois de la Paix (het Vredesbos) werd opgericht naar aanleiding van de herdenking van de 50e verjaardag van de Slag om de Ardennen. Het strekt zich uit over een terrein van 3 ha en telt ongeveer 4 000 bomen. De boomsoorten horen allemaal thuis op de hoogvlakte van Bastenaken.

De bomen werden zo aangeplant dat vanuit de lucht het logo van UNICEF te zien is. Moeder en kind vormen het universele symbool van tederheid. De Amerikaanse veteranen die terugkeerden naar Bastenaken, bevestigden een plaat met hun naam en die van hun eenheid aan iedere boom.

 

Meer informatie

Duitse begraafplaats van Recogne

Deze begraafplaats werd kort na de strijd opgericht. Ze herbergt de lichamen van wel 6 807 Duitse soldaten en officieren. Onder elk van de rustieke granieten kruisjes rusten zes Duitse soldaten. De namen van de geïdentificeerde lichamen werden in de steen gehouwen. In Recogne zijn ook 1 300 onbekende soldaten begraven. Een groot aantal van de kruisjes draagt daarom de vermelding Ein deutscher Soldat.

Aanvankelijk bevond zich aan de andere kant van de weg een begraafplaats met de lichamen van Amerikaanse soldaten die tijdens de gevechten in de streek sneuvelden. In 1948 werden de Amerikaanse graven overgebracht naar andere militaire begraafplaatsen in België, Luxemburg, Frankrijk, de Verenigde Staten en zelfs Italië!

In 1954 ondertekenden de Belgische en de Duitse regering een akkoord. Het gaf de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van Duitse graven op Belgisch grondgebied. In dat jaar begonnen ook de werken voor de aanleg van de site. Er kwam een omheiningsmuur en er werd een kapel opgetrokken uit roze zandsteen (basalt) uit de Eifel. De binnenmuren zijn van leisteen. De Duitse militaire begraafplaats van Recogne behoort vandaag tot het publieke burgerlijke erfgoed van Wallonië (Patrimoine civil public de Wallonie).

Meer informatie

Bastogne Barracks

De Bastogne Barracks zijn sinds 2010 een Interpretatiecentrum van de Tweede Wereldoorlog. In de kelders van deze militaire kazerne bevond zich het hoofdkwartier van generaal McAuliffe tijdens het beleg van Bastenaken. Hij was de generaal die de ingesloten troepen van Bastenaken aanvoerde. Hij ging de geschiedenis in als de man die op 22 december 1944 de Duitse vraag tot overgave beantwoordde met de beroemde uitspraak “NUTS”. De plek dient ook voor de restauratie en conservatie van voertuigen en tanks van het patrimonium van het War Heritage Institute. Er bevindt zich een indrukwekkend aantal militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie

101st Airborne Museum – Le Mess

Het gebouw dat het huidige 101st Airborne Museum – Le Mess huisvest, was voor de oorlog de mess van de officieren van het 2e regiment van de Ardense Jagers. Die waren toen in Bastenaken gelegerd. Nu brengt het museum de geschiedenis van de bezetting en de Slag om Bastenaken tijdens de winter van 1944-1945 in beeld. Dat gebeurt aan de hand van talrijke diorama’s. Het gebouw tegenover het museum op de hoek van de straat diende als hoofdkwartier van de Duitse troepen die in mei 1940 actief waren. Dat was meer dan vier jaar voor de Slag om de Ardennen. Hitler kwam zelf naar dit huis op 17 mei 1940. Hij wilde zijn officieren een bezoek brengen en van hen horen hoe de strijd vorderde.

Meer informatie