BASTOGNE WAR MUSEUM

Ontdek DRIE BEZOEKERSERVARINGEN

Woensdag

19 juni

9u30 tot 18u
10/10

Donderdag

20 juni

9u30 tot 18u
14/14

Vrijdag

21 juni

9u30 tot 18u
12/12

Zaterdag

22 juni

9u30 tot 18u
10/10

Zondag

23 juni

9u30 tot 18u
13/13

Het Bastogne War Museum bevindt zich op een steenworp van HET Mardasson. Het museum dompelt u onder in de woelige tijden van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen VIA DRIE BEZOEKERSERVARINGEN.

Bastogne War Museum
2h

 

Het Bastogne War Museum bevindt zich op een steenworp van het beroemde Mardassonmonument. Het is de belangrijkste herdenkingsplaats van de Tweede Wereldoorlog in de Ardennen en in België. De Slag om de Ardennen krijgt er bijzondere aandacht

Dit unieke herinneringscentrum, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, vertrekt van de bijzondere geschiedenis van de Slag om de Ardennen. De bezoeker wordt ondergedompeld in in het verhaal door middel van drie vertoningen die alle zintuigen aanspreken. Het parcours van het museum volgt vier personages te midden van de strijd.

Langs decors, getuigenissen, multimedia-installaties en films speelt het parcours in op de intelligentie en de emoties van de bezoekers. Iedereen voelt zich persoonlijk betrokken bij deze geschiedenis.

Op het parcours bevinden zich interactieve schermen voor het jonge en schoolgaande publiek. Mits reservatie zijn begeleidende gidsen/animatoren over verschillende thema’s beschikbaar. Bijzondere artefacten brengen het ‘kleine’ verhaal van de mens van toen in beeld, maar reflecteert zo ook de ‘grote’ geschiedenis.

Bereid je bezoek voor

GENERATIONS45
30min

Maak kennis met “Generations 45”, de nieuwe immersieve bezoekerservaring van het Bastogne War Museum.

Volg het parcours van een Amerikaanse en een Duitse veteraan na de oorlog. Het persoonlijke verhaal van deze twee mannen dompelt u onder in de Europese geschiedenis van 1945 tot 1989, van de ruïnes van Bastogne tot en aan de Berlijnse Muur. Sluit uw bezoek af met het bezichtigen van de replica op ware grootte van een Amerikaans jachtvliegtuig van het type P51 Mustang.

MEER INFO

BOIS JACQUES
30min

Ontdek de overblijfselen van het slagveld van het Bois Jacques dankzij een augmented reality-app.

Ervaar tijdens deze immersieve ervaring het dagelijkse leven van de G.I.’s van de Easy Company, die beschutting zochten in foxholes (schuttersputten).

Download de app:

MEER INFO

bistrot de la paix

Het Bastogne War Museum beschikt over het Bistrot de la Paix die vrij toegankelijk is tijdens de openingsuren. Ze biedt een prachtig uitzicht op het Mardassonmonument. Het is de ideale plek voor een lekkere hap tijdens de pauze of een lichte lunch. Bij mooi weer kan je genieten van het ruime terras.

Menu

Groepsmenu

SHOP

Herinner je bezoek aan het Bastogne War Museum met souvenirs uit onze boetiek!

Het Bastogne War Museum heeft een shop met boeken en souvenirs rond de thematiek van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen. U ontdekt er talrijke boeken in verschillende talen. Wetenschappelijke werken, romans, strips …: klein en groot kan er vinden wat ze zoeken!

Dé gelegenheid om uw kennis over deze onderwerpen bij te spijkeren! De boetiek biedt ook een ruim aanbod aan streekproducten en souvenirs en een breed gamma aan textiel, juwelen en accessoires.

Onze boetiek is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren.

Online shop

De personages die u begeleiden bij uw bezoek 

Beleef uw bezoek door de ogen van vier personages die de Slag om de Ardennen hebben meegemaakt. Maak in hun verhalen kennis met de grote geschiedenis van Bastenaken en zijn inwoners tijdens de winter van 1944.

Met de audiogids volgt u het parcours van deze personages. Niets wees erop dat ze elkaar zouden ontmoeten. Ze geven elk hun kijk op het conflict en halen vrolijke, maar ook trieste herinneringen op. U wordt ondergedompeld in hun geschiedenis en krijgt de indruk hen goed te kennen. De personages zijn geïnspireerd op waargebeurde feiten. Waarschijnlijk zijn hun persoonlijke verhalen niet precies gelopen zoals hier wordt verteld. Toch zijn ze, net zoals de volledige inhoud van het Bastogne War Museum, gevalideerd door een gerenommeerd wetenschappelijk comité. Dat waakt erover dat er zo dicht mogelijk wordt aangesloten bij de historische realiteit.

 • Emiel Mostade

  Emiel Mostade, 13 jaar, woont in Bastenaken. Zijn papa heeft een fietswinkel. De jonge Emiel is een muzikant: hij heeft zijn accordeon altijd bij zich.

 • Mathilde Devillers

  Mathilde Devillers is het tweede personage dat zich aan u voorstelt. Ze is een jonge onderwijzeres van de school van Bastenaken.

 • Hans Wegmüller

  Vervolgens maakt u kennis met Hans Wegmüller. Hij heeft een opvallend accent. Wegmüller is een Duitse luitenant van de 26e divisie van de Volksgrenadiere. Die eenheid wil Bastenaken overmeesteren.

 • Robert Keane

  Ten slotte is er het vierde personage, Robert Keane. Deze Amerikaan is een korporaal van de 101e luchtmachtdivisie. Die eenheid verdedigt Bastenaken. Robert Keane bevindt zich in de bossen rond de stad. Net als Hans Wegmüller beleeft hij de strijd vanop de eerste rij.

HET MARDASSONMONUMENT

Op een steenworp van het Bastogne War Museum bevindt zich het Mardasson Monument. Het staat op de gelijknamige heuvel.

Het monument werd opgericht op initiatief van de Belgisch-Amerikaanse Associatie. Op 16 juli 1950 werd het ingewijd in aanwezigheid van 10 000 mensen. Ook generaal Anthony McAuliffe was erbij.

Het was bestemd ter nagedachtenis van de 76 890 Amerikaanse soldaten die werden gedood, verwond of die verdwenen tijdens de Slag om de Ardennen.

De vijfpuntige stervorm van het monument is een Belgisch eerbetoon aan het Amerikaanse leger. Dat nam deel aan de Slag om de Ardennen en de bevrijding van de streek. Op 4 juli 1946, de dag waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd herdacht, werd bovendien een gedenksteen geplaatst. Die bevindt zich nog steeds in het hart van het monument.

Onder het monument bevindt zich een crypte die werd ingericht door kunstenaar Fernand Léger. De drie mozaïeken vertegenwoordigen drie religies volgens de oecumenische gedachte: het jodendom, het protestantisme en het katholicisme.

Un centre de référence sur la seconde guerre mondiale
Un centre de référence sur la seconde guerre mondiale

DE PARTNERS