Dinsdag

05 juli

9u30 tot 19u
11/11

Woensdag

06 juli

9u30 tot 19u
13/13

Donderdag

07 juli

9u30 tot 19u
11/11

Vrijdag

08 juli

9u30 tot 19u
11/11

Zaterdag

09 juli

9u30 tot 19u
12/12

Bastogne War Museum

 

Het Bastogne War Museum bevindt zich op een steenworp van het beroemde Mardassonmonument. Het is de belangrijkste herdenkingsplaats van de Tweede Wereldoorlog in de Ardennen en in België. De Slag om de Ardennen krijgt er bijzondere aandacht.

 

Dit unieke herinneringscentrum, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, vertrekt van de bijzondere geschiedenis van de Slag om de Ardennen. De bezoeker wordt ondergedompeld in het gebeuren door middel van drie vertoningen die alle zintuigen aanspreken. Hij volgt het parcours van vier personages te midden van de strijd.

Langs decors, getuigenissen, multimedia-installaties en films speelt het parcours in op het hart en hoofd van de bezoekers. Iedereen voelt zich persoonlijk betrokken bij deze geschiedenis.

Op het parcours bevinden zich interactieve zuilen voor het jonge en schoolgaande publiek. Na reservering zijn begeleidende animaties over verschillende thema’s beschikbaar.
Bijzondere voorwerpen brengen het ‘kleine’ verhaal van de mens in beeld, maar ook de ‘grote’ geschiedenis van de volkeren.

Naast de permanente tentoonstelling stelt het Bastogne War Museum regelmatig tijdelijke vitrines op. Ze maken deel uit van het project ‘Bulles d’Histoire’. Deze tijdelijke vitrines veranderen en evolueren in functie van de bruiklenen, de partnerships en de giften die we ontvangen. Hun doel? U laten kennismaken met nieuwe, bijzondere voorwerpen met een beladen geschiedenis. Deze voorwerpen vertellen elk hun verhaal. Soms zijn ze verbonden met een bepaalde thematiek, soms is dat niet het geval.

bereid je bezoek voor

Het Bastogne War Museum maakt deel uit van de Liberation Route Europe. Deze internationale herdenkingsroute groeit voortdurend. Ze brengt de belangrijkste etappes in beeld van de bevrijding van Europa in 1944-1945. De route sluit aan bij een uitgebreid netwerk dat Europese en Amerikaanse musea en gedenkplaatsen verenigt. Het meest succesvolle partnership werd uitgebouwd met het Mémorial de Caen in Normandië. Dat vertrekt van eenzelfde overtuiging: onwetendheid wakkert de angst aan. Die bemoeilijkt het samenleven en zaait twijfel over de toekomst. Net als bij vele andere internationale partnerships staat kennis centraal in deze samenwerking.

tentoonstelling "History through their eyes"

Het rapport

 • 2

  uur (minimumduur)

 • 150000

  bezoekers per jaar

 • 1

  herdenkingsplaats in de Ardennen

 • 3

  meeslepende vertoningen

 • 75

  jaar Slag
  om de Ardennen

De personages die u begeleiden bij uw bezoek 

Beleef uw bezoek door de ogen van vier personages die de Slag om de Ardennen beleefden. Maak in hun verhalen kennis met de grote geschiedenis van Bastenaken en zijn inwoners tijdens de winter van 1944.

Met de audiogids volgt u het parcours van deze personages. Niets wees erop dat ze elkaar zouden ontmoeten. Ze geven elk hun kijk op het conflict en halen vrolijke, maar ook trieste herinneringen op. U wordt ondergedompeld in hun geschiedenis en krijgt de indruk hen goed te kennen. De personages zijn geïnspireerd op waargebeurde feiten. Waarschijnlijk zijn hun persoonlijke verhalen niet precies gelopen zoals hier wordt verteld. Toch zijn ze, net zoals de volledige inhoud van het Bastogne War Museum, gevalideerd door een gerenommeerd wetenschappelijk comité. Dat waakt erover dat er zo dicht mogelijk wordt aangesloten bij de historische realiteit.

 • Emiel Mostade

  Emiel Mostade, 13 jaar, woont in Bastenaken. Zijn papa heeft een fietswinkel. De jonge Emiel is een muzikant: hij heeft zijn accordeon altijd bij zich.

 • Mathilde Devillers

  Mathilde Devillers is het tweede personage dat zich aan u voorstelt. Ze is een jonge onderwijzeres van de school van Bastenaken.

 • Hans Wegmüller

  Vervolgens maakt u kennis met Hans Wegmüller. Hij heeft een opvallend accent. Wegmüller is een Duitse luitenant van de 26e divisie van de Volksgrenadiere. Die eenheid wil Bastenaken overmeesteren.

 • Robert Keane

  Ten slotte is er het vierde personage, Robert Keane. Deze Amerikaan is een korporaal van de 101e luchtmachtdivisie. Die eenheid verdedigt Bastenaken. Robert Keane bevindt zich in de bossen rond de stad. Net als Hans Wegmüller beleeft hij de strijd vanop de eerste rij.

HET MARDASSONMONUMENT

Op een steenworp van het Bastogne War Museum bevindt zich het Mardassonmonument. Het staat op de gelijknamige heuvel.

Het monument werd opgericht op initiatief van de Belgisch-Amerikaanse Associatie. Op 16 juli 1950 werd het ingewijd in aanwezigheid van 10 000 mensen. Ook generaal Anthony McAuliffe was erbij.

Het was bestemd ter nagedachtenis van de 76 890 Amerikaanse soldaten die werden gedood, verwond of die verdwenen tijdens de Slag om de Ardennen.

De vijfpuntige stervorm van het monument is een Belgisch eerbetoon aan het Amerikaanse leger. Dat nam deel aan de Slag om de Ardennen en de bevrijding van de streek. Op 4 juli 1946, de dag waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd herdacht, werd bovendien een gedenksteen geplaatst. Die bevindt zich nog steeds in het hart van het monument.

Onder het monument bevindt zich een crypte die werd ingericht door kunstenaar Fernand Léger. De drie mozaïeken vertegenwoordigen drie religies volgens de oecumenische gedachte: het jodendom, het protestantisme en het katholicisme.

Un centre de référence sur la seconde guerre mondiale
Un centre de référence sur la seconde guerre mondiale

DE PARTNERS